Švenčių laukimas su gaiviais skoniais: hidrolatai stalui ir gerai nuotaikai

Jolita Plepienė. Aromaterapeutė, sertifikuota Integratyvios Prancūzų Aromaterapijos specialistė, sertifikuota Eterinių aliejų Biochemijos (Mokslinės Aromaterapijos) specialistė, Lietuvos Aromaterapeutų asociacijos narė.

12/1/2024

Švenčių laukimas dažnai sukelia daug įvairių emocijų – nuo džiaugsmo iki streso. Artėjant šventėms, žmonės ne tik džiaugiasi artėjančiais susitikimais su artimaisiais ir tradicijomis, bet ir jaučia sumaištį dėl pasiruošimo: maisto gaminimo, dovanų paieškos ir šventinės aplinkos kūrimo. Tai metas, kai norisi subalansuoti nuotaiką, atrasti būdų atsipalaiduoti ir į šventinę rutiną įnešti naujų, gaivių potyrių.

Prancūzai, garsėjantys išskirtiniu dėmesiu tiek maistui, tiek aromatams, atrado unikalų būdą paįvairinti savo šventinį meniu – hidrolatų naudojimą. Hidrolatai, dar vadinami gėlių ar augalų vandenimis, yra vandeninė distiliacijos dalis, gaunama kartu su eteriniais aliejais arba be jų. Hidrolatai dažnam asocijuojasi su grožio sritimi, tačiau Prancūzijoje jie taip pat sėkmingai įtraukiami į maisto gamybą.

Prancūziško skonio subtilumas su hidrolatais

Prancūzijos virtuvėje hidrolatai naudojami desertams, gėrimams ir net kai kuriems pagrindiniams patiekalams, suteikiant jiems subtilią gėlių ar prieskonių gaivą. Populiarūs hidrolatai, tokie kaip rožių, levandų, apelsinų žiedų ar rozmarinų, čiobrelių, praturtina patiekalų skonį ir sukuria unikalią aromatinę patirtį.

Švenčių laukimo laikotarpiu, kai norisi, kad kiekvienas patiekalas būtų ypatingas, hidrolatai gali tapti puikiu būdu praturtinti juos lengvais ir gaiviais aromatais. Rožių hidrolatas puikiai dera su desertais, prideda subtilaus skonio vaisių salotoms ar pyragams. Apelsinų žiedų hidrolatas – puikus priedas prie gėrimų ar kepinių, suteikiantis gaivumo ir lengvumo skonį. Tuo tarpu rozmarinų hidrolatas gali būti naudojamas kaip subtilus padažo ar sriubos pagardas, suteikiantis šventiniam stalui gurmaniškumo.

Hidrolatai – ne tik skonio, bet ir nuotaikos gerinimui

Hidrolatai pagerina ne tik skonines savybes, bet ir balansuoja emocijas. Apelsinų žiedų vanduo turi raminamąjį poveikį, padedantį sumažinti šventinį stresą ir nerimą. Todėl hidrolatų naudojimas gali prisidėti ne tik prie maisto skonio gerinimo, bet ir prie bendros nuotaikos kūrimo per šventes. Jie tampa subtiliu ir natūraliu būdu derinti puikų skonį su emocine gerove.

Naudojimo idėjos šventiniam stalui:

  • Į desertus ar pyragus įpilkite kelis šaukštelius rožių ar levandų hidrolato, kad suteiktumėte gėlių gaivą.

  • Apelsinų žiedų vanduo puikiai tinka saldžioms vaisių salotoms ar gėrimams pagardinti.

  • Rozmarinų, čiobrelių hidrolatai gali būti naudojami kaip subtilus padažo ar sriubos priedai.

    Apelsinų pyragas (nekeptas)

18 cm skersmens indui / paruošimas 15 minučių / gaminimas 20 minučių

INGREDIENTAI:

  • 2 kiaušiniai;

  • 50g cukranendrių cukraus;

  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;

  • 60 g pilno grūdo ryžių miltų;

  • Pusės apelsino sulčių;

  • 5 šaukštai apelsinų žiedų hidrolato.

Gaminimo eiga:

Trynius atskirkite nuo baltymų, baltymus išplakite iki standumo. Užkaitinkite puodą su vandeniu ir ant viršaus uždėkite garų indą, kuriame plakite trynius su cukrumi tol, kol cukrus ištirps . Supilkite aliejų, o tada miltus. Kad mišinys lengviau susimaišytų, prieš įmaišydami visus kiaušinių baltymus, įmaišykite pradžioje 2 šaukštus baltymų ir tada pamažu likusius.

Aptepkite mažo apvalaus indo kraštus riebalais ir įdėkite jį į garų indą. Supilkite tešlą. Dangtį apvyniokite rankšluosčiu, kad ant pyrago nekristų vandens garų lašeliai. Uždenkite dangtį ir virkite 20 minučių.

Kol tešla verda, atskirame dubenėlyje pasiruoškite apelsinų sultis su hidrolatu – tiesiog kartu sumaišykite.

Išimkite garų indą, supilkite sultis sumaišytas su hidrolatu ant pyrago. Leiskite joms susigerti ir laukite, kol atvės.


Kriaušių ir verbenų pudingas

Paruošimas 20 minučių / kepimas 16 minučių

INGREDIENTAI :

  • 400 g kriaušių;

  • ½ citrinos;

  • 2 g agar agar miltelių;

  • 200 ml augalinės grietinėlės.

Pagardinimas (viršutinis sluoksnis):

  • 4 šaukštai medaus;

  • 4 šaukštai verbenų hidrolato.

Gaminimo eiga:

Supjaustykite kriaušes ketvirčiais, pašalinkite sėklas ir susmulkinkite į skilteles, tada sudėkite jas į puodą. Užpilkite sultimis iš pusės citrinos, uždenkite ir troškinkite apie 15 minučių ant vidutinės kaitros. Išvirusias kriaušes sudėkite į trintuvą ir sutrinkite iki vientisos masės. Į tą patį puodą supilkite agar agarą, ištirpindami jį augalinėje grietinėlėje. Pridėkite kriaušių tyrę. Kaitinkite ant silpnos ugnies ir dažnai maišykite. Kai mišinys užvirs, leiskite jam virti 1 minutę, tada nukelkite nuo ugnies. Supilkite į stiklines ir palikite atvėsti kambario temperatūroje. Leiskite pudingui stingti 2-3 valandas. Paruoškite pagardinimą: į dubenį įpilkite medų ir verbenų hidrolatą, sumaišykite ir užpilkite ant pudingo prieš patiekdami.

Energijos rutuliukai su goji uogomis

Paruošimas: 12 energijos rutuliukų / 20 minučių / be kepimo

INGREDIENTAI:

  • 50 g goji uogų;

  • 25 g maltų migdolų;

  • 1 arbatinis šaukštelis agavų sirupo;

  • 1 arbatinis šaukštelis baltųjų migdolų pastos;

  • 1 šaukštas apelsinų žiedų hidrolato.

Gaminimo eiga:

Susmulkinkite goji uogas smulkintuvu. Į dubenį supilkite maltus migdolus, maltas goji uogas, agavų sirupą ir baltųjų migdolų pastą. Sumaišykite viską šakute, pridėdami apelsinų žiedų hidrolato. Paimkite nedidelį kiekį masės ir formuokite rutuliukus. Jei tešla bus per sausa, įpilkite dar keletą lašų hidrolato. Šiuos rutuliukus galima laikyti šaldytuve keletą dienų.

Keptos daržovės

4 asmenims / paruošimas 15 minučių / kepimas 45 minutės

INGREDIENTAI:

  • 2 burokėliai;

  • 3 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės;

  • 1 raudonasis svogūnas;

  • 4 šaukštai čiobrelių hidrolato;

  • 5 šaukštai alyvuogių aliejaus;

  • Druska, pipirai.

Gaminimo eiga:

Įkaitinkite orkaitę iki 180ºC. Burokėlius supjaustykite smulkiau nei saldžiąsias bulves, nes jie paprastai ilgiau kepa. Sudėkite supjaustytą griežinėliais svogūną, pagardinkite druska, pipirais, sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Kai tik daržovės iškeps, išimkite jas iš orkaitės ir supilkite hidrolatą.

LITERATŪRA: